Pelitin Faydaları


Pelitin faydaları çok bilinmemektedir. Pelit meşe ağacının meyvesidir ve adına meşe palamudu da denir.  Açık renkte, silindir şeklinde olan pelit, şeker hastalığından, yara iyileştirmeye kadar bir çok alanda kullanılır. Anadolu'da doğal ilaçlar arasında olan meyve aynı zamanda da halk arasında kuru yemiş olarak tüketilir. Hayvancılıkta yem olarak kullanılan pelit doğada yaşayan hayvanların da besin kaynağıdır. Pelitin faydası o kadar çoktur ki bu nedenle aktarlarda toz halde satılmaktadır.

Pelitin Faydaları

Meşe ağacının meyvesi olan pelitin içerisinde gallik, tanenler, gallik asit, elagik asit gibi vücuda faydalı bir çok mineral ve vitamin bulunmaktadır. Hasadı Ağustos ve Eylül ayları arası yapılan pelit toplandıktan sonra kurutulur. İçerisinde şeker oranı yüksek olduğu için yiyen hayvan ve insanlara enerji vermektedir. Kurutulan pelit kuru yemiş olarak tüketildiği gibi öğütülerek tozu elde edilir. Bu toz ilaç olarak kullanıldığı gibi kahve yapımında da kullanılmaktadır.


Pelit tozu türk kahvesi ile karıştırılarak pişirilir. Anadolu'da çok yaygın olarak içilen pelit kahvesi yumuşak içimi, lezzeti ve şifasının çok olması nedeni ile büyük şehirlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Aktarlarda çok rahatlıkla bulunan pelit tozu istenirse evlerde de yapılabilir. Hasat zamanı toplanan pelitler evlerde kurutulur ve kavrulup öğütüldükten sonra kullanılabilir.

Pelitin Faydası

Pelitin Faydası

Pelit özellikle şeker hastalarının kullandığı bir şeker dengeleyicidir. Faydaları saymakla bitmeyecek kadar olan meyvenin kanamayı durdurma özelliği vardır. Bu özelliği ile halk arasında ilaç olarak kullanılır. Kanamayı durdurmakla kalmayan pelit aynı zamanda yaraları çabuk iyileştirme özelliğine sahiptir. Doğal bir iltihap kurutucudur.
İçerisindeki bileşenler ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Özellikle kanser türü hastalıklar ile mücadelede kullanılır.  İltihap kurutucu özelliği ile boğaz enfeksiyonları, ağız yaraları, nezle, grip, akciğer hastalıkları gibi hastalıklarla mücadelede kullanılır.
İshali kesme özelliğine sahip olan pelit, mideye de çok faydalıdır. Mide yaralarını, bağırsak sorunlarını tedavi eder. Basuru yok eder. Özellikle tozu ılık su ile karıştırılıp içildiğinde tüm mide ve bağırsak sorunlarını tedavi edebilir.
Pelitin faydaları arasında karaciğeri yenileme özelliği de vardır. Karaciğer sorunu olan kişileri her gün bir çay kaşığı kadar pelit tozu yemesi önerilir.

Saç kırana iyi gelen pelit tozu lapa yapılarak saça sürülebilmektedir. Tüm cilt hastalıklarının tedavisinde bu lapa çok faydalıdır. Pelitin faydası bu kadarla da kalmayıp cinsel yolla geçen bir çok hastalığın tedavisinde de kullanılmaktadır.
Pelit tozu diş fırçası yardımı ile dişlere sürüldüğünde dişleri beyazlatma etkisine sahiptir. Yüze lapası yapılıp sürüldüğünde ciltteki sivilce oluşumlarını yok eder.

Pelit Nasıl Yenir?

Pelit 10 dakika kadar kaynatılıp bir müddet demlenmesi beklendiğinde çay olarak içilir. İçerisine bal ve limon da ilave edilebilir.
Tozu bal ile karıştırılarak ilaç niyetine her gün bir çay kaşığı kadar yenebilir. Pelit tozu kahve ile karıştırılıp kahve yapılabilir.
Pelit tozu yaraların üzerine lapa yapılarak sürüldüğünde ilaç olarak kullanılır. Pelit kavrulup kuru yemiş olarak tüketilebilir. Aynı zamanda pelitin reçeli yapılmaktadır. Pelit meyvesi şeker ile pişirilerek reçel yapılabilir.
Pelitin faydası o kadar çok fazladır ki saymakla bitirmek mümkün değildir. İlaç yapımında kullanılan pelit Anadolu'da çok fazla tüketilmektedir. Pelitin faydaları çok fazla olduğu için ilaç sektöründe ondan çok yararlanılmaktadır.

Kaynak: https://www.kadinvsaglik.com/2018/06/pelit-agaci-ve-pelitin-faydalari.html

istanbul efendisi
Pelitin Faydaları Pelitin Faydaları Reviewed by Burak Aykurt on 5/02/2019 Rating: 5

Birileri 15 yorum ve bir o kadarda bıdı bıdı yapmış!

  1. Daha önce duymamıştım. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı beğendiğinize sevindim. Size bir bilgi daha vereyim “Buz Devri” filmindeki sincabın kovaladığı şey meşe palamudu yani bu makalede anlattığımız pelittir.

      Sil
  2. Nasıl yeniyor acaba diye merak etmiştim okurken, yazının sonuna saklamışsınız cevabı:) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelit gerçekten çok faydalı bir şeymiş bende en kısa zamanda denemek istiyorum.

      Sil
  3. Pelitin saçkırana iyi geldiğini bilmiyordum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmediğimiz ne çok şey var. Bloguma yazı yazmak için araştırırken çoğu zaman şaşırıyorum.

      Sil
  4. Pelit ne kadar faydalı şeker hastaları için bulunmaz nimet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle ben şeker hastalığı olan yakınlarımıza kullanmalarını tavsiye ediyorum.

      Sil
  5. Daha önce bu yararlarını hiç bilmiyordum, hiç de tüketmemiştim. Yarın aktara uğrayıp alacağım. Kahveme farklı bir tat ekleyeceğim, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Hocam Adana 'nın yüksek yerlerinde ağacı çoktur ama kimse toplamaz, yani ben duymadım hele kahve olarak içildiğini ilk defa duydum. Bu sene topliyim deneyeyim bakalım. Birde aşağıdaki gibi paylaşımım var yardımcı olursanız sevinirim açıkçası.

    https://www.profesorungunlugu.com/2019/05/pinterest-takip-etkinligi.html

    YanıtlaSil
  7. pelit neymiş abi öyle bundan sonra herşeye farklı bir saygı duyacağım elinize sağlık çok güzel bilgiler bunlar .

    YanıtlaSil
  8. Adsız6/04/2019

    Merhaba bloğunuzu takip ettim . Bloğuma destekleriniz beklerim.teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. görmüştüm hehalde yemedim hehalde ama tam tam hatırlamıyom,işlenmemiş yassı fındıklara çok benzyo..pelitin faydaları da güzelmiş,emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
  10. Adsız6/09/2019

    isminin pelit olduğunu ilk defa duydum . Çok yedim hele közde yada sobanın üstünde yapınca harika oluyor tadı. Eskiden toplar bahçede bir yerde toprağın altında koyardık kışın da yerdik.

    YanıtlaSil
  11. ilk defa duydum harika bilgiler için çok teşekkürler

    YanıtlaSil

1. Lütfen sadece yazı hakkında yorum yazınız.
2. Küfür / Argo / Hakaret içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.
3. İçeriğinde e mail adresi ve URL bağlantısı barındıran yorumlar yayınlanmayacaktır.
4. O sebeple yorumlarda site adresi paylaşmamanız rica olunur.
5. Diğer sorularınız için yorum kısmı'na yazmak yerine iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.

istanbul efendisi
Blogger tarafından desteklenmektedir.
çizgi roket
youtube kanal abonelik ikonu